• vrijdag 17 februari 2023om20.15 uur

Tibaldus werd in 2009 opgericht door Timeau De Keyser, Hans Mortelmans en Simon De Winne. De mannen hebben een voorliefde voor de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. Operette is dan ook al de derde enscenering die het gezelschap van diens hand brengt. In deze ‘operette in drie bedrijven’ stelde de Pool in 1966 de geschiedenis van de 20ste eeuw voor als een reeks kostuumwissels. Daar tegenover plaatst hij de mens die zich aan dit proces wil onttrekken om ‘naakt’ te kunnen zijn.

De lichtzinnige baron Firulet en graaf Agénor willen beiden de kruideniersdochter Albertinette veroveren. Ze overladen haar daarbij met de meest verfijnde kleding. Maar heimelijk droomt de in die wonderlijke en afschuwelijke kleren gevangen Albertinette van naaktheid. Revolutionairen infiltreren ondertussen het hof: ze willen de heersende mode – de Vorm – onttronen tijdens het komende koninklijke modedéfilé. 

Spel: Marjan De Schutter, Dounia Mahammed, Ferre Marnef, Hendrik Van Doorn, Lieselotte De Keyzer, Hans Mortelmans, Simon De Winne, Sander De Winne, Sophia Bauer, Stan Martens en Matilde Casier

Trailer

in de pers

Aan het eind van de avond staat er een stralend ploeg acteurs die met hun spelplezier het publiek heeft aangestoken en meegevoerd in een cocon van warm gezang en aangedikte moppen. Al is het een cocon met verraderlijk veel onderliggende betekenis.

Knack Focus - Els Van Steenberghe

Het duurt even voor de voorstelling haar geheimen blootgeeft, maar aan het eind doet tibaldus’ werk Gombrowicz’ uitdaging alle eer aan. Die uitdaging bestaat erin dat we, al was het maar voor de duur van een korte entr’acte, manmoedig standhouden in een wereld zonder vaste vormen of identiteiten. En

Etcetera - Evelyne Coussens

Met Operette rondt regisseur Timeau De Keyser (33) zijn trilogie over de Poolse avant-gardist Witold Gombrowicz af én neemt hij afscheid van Toneelhuis, waar hij vijf jaar onder dak was met zijn collectief Tibaldus. Lees het interview met Timeau.

Het Nieuwsblad - Magali Degrande

‘We willen altijd blijven experimenteren’ 

interview Timeau De Keyser - De Standaard - Charlotte De Somviele

Los van de sociaal bewogen inhoud is Gombrowicz met zijn vormexperimenten ook een meester in het groteske. Een kolfje naar de hand van regisseur Timeau De Keyser die met het collectief Tibaldus bij Toneelhuis al voor de derde keer een stuk van de Pool op de planken zet.

Gazette van Antwerpen - Ilse Dewever

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol