• zondag 6 november 2022om14 uur

In zijn documentaire L’empire du silence kaart de Belgische filmmaker Thierry Michel samen met Nobelprijswinnaar Denis Mukwege de straffeloosheid aan van enkele Congolese generaals die jarenlang onder andere verkrachting en executies van weerloze burgers als oorlogswapen inzetten.

De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen. De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook legers, die van Congo en de buurlanden. Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld en denken dat ze ongestraft en onverschillig de rijkdommen van Congo kunnen nemen.

Thierry Michel reist al meer dan dertig jaar door Congo met zijn camera en is getuige geweest van de gevechten, het lijden maar ook de hoop van het Congolese volk. Met het pleidooi van dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ontdekt hij de ketenen van dit meedogenloze geweld dat Congo al een kwart eeuw verwoest.

Nagesprek

Wat is de rol die België moet opnemen? Welke neo-koloniale patronen hebben een invloed op het conflict? Blijven wij met onze consumptie van natuurlijke rijkdomen uit Congo het conflict voeden?

Hoe staat het met de talrijke lokale initiatieven die werken rond veiligheid, die hoop geven, die dialogen opzetten tussen lokale gemeenschappen en de overheid?

Na de film gaat Elien Spillebeen (MO*) dieper in op deze en andere vragen.
Lees meer: ‘L’empire du silence’ doorbreekt de schokkende stilte - Ilse Van Baelen in HUMBUG

Elien Spillebeen draagt bij aan de vredevolle heropbouw van Oost-Congo. Daarbij heeft ze speciale aandacht voor betere levensomstandigheden voor meisjes en vrouwen.

Elien geeft zelf toelichting en na afloop is er ruimte voor vragen en gesprek.

Filmkaart (beurtenkaart): 5 films + 1 gratis

  • Met de beurtenkaart kan je zes keer naar de film voor 30 euro.
  • De beurtenkaart is niet persoonsgebonden en blijft geldig tot één jaar na aankoop.
  • Te koop aan onze ticketbalie en online.

Filmabonnement

  • Een filmabonnement kost 60 euro en geeft je tot het einde van dit seizoen toegang tot onze reguliere filmvertoningen.
  • Het filmabonnement is strikt persoonlijk.
  • Te koop aan onze ticketbalie en online.

Locatie

Zaal 't Getouw
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol

Organisatie

Cultuurcentrum Mol in samenwerking met Rugendo vzw, een Molse organisatie actief in Oost-Congo.
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Website
https://rugendo.be/

Video