- woensdag 8 november 2023 9.30 uur tot woensdag 6 december 2023 11.30 uur
5 lessen - woensdag voormiddag
Iets te weten komen over de geheimzinnige technieken om van simpel druivensap een mooie, complexe wijn te maken, kan alleen maar het ‘ethische genot’ van het wijnproeven verhogen. De geur, de kleur, de smaak,… het is allemaal van belang. Wanneer bij het wijnproeven zelf de wijn eerst geduldig en zorgvuldig wordt bekeken en uitgebreid aan het oordeel van de neus is onderworpen, komt uiteindelijk het moment suprême: het geconcentreerd drinken en genieten van de wijn.
Wanneer je deze cursus volgt, zal je merken dat het jou gaat lukken om belangrijke kenmerken te onderscheiden, en dat ook jouw aroma en smaakgeheugen zal vergroten.
Volgende thema’s komen aan bod:
- de geschiedenis van de wijnbouw: van primitieve klimplant in de prehistorie tot de hedendaagse wijntechnologie
- aroma’s en smaken leren benoemen; invullen van een degustatiefiche
- factoren die de kwaliteit en identiteit van de wijn beïnvloeden
- hoe wordt wijn gemaakt
- het nut van vatlagering en van oudering
- degustatietechnieken en wijnproef (per sessie 6 wijnen)
- tijdens en eventueel na het degusteren: vraag en antwoord
- je krijgt duidelijke info over de beschrijving en prijs van geproefde wijnen
Je betaalt voor deze reeks, naast het cursusgeld, een bijdrage van (ongeveer) 25 euro voor het proeven van de wijnen.