• zaterdag 21 oktober 2023 om 20.15 uur

In België plegen 3933 personen strafbare feiten waarvoor ze geen straf krijgen. Zij lijden immers aan een geestesstoornis. Deze mensen worden ‘voor onbepaalde tijd geïnterneerd’ en hun vertrekdatum is administratief provisoir in het jaar 9999 gelegd. Die internering mogen we geen straf noemen want een straf geldt alleen voor mensen die een delict begaan dat hen kan worden toegerekend. Internering betekent in feite ‘verplichte behandeling’.

Een therapeut deelt in Klink. zijn ervaringen met ontoerekeningsvatbare personen. Zij zitten in de laatste rechte lijn naar hun voorlopige vrijlating. Maar die lijn is in de praktijk allesbehalve de laatste. En is ook niet echt recht. Hoe beleven zij hun internering? Is er echt een verschil tussen een gedwongen behandeling en een straf? Is buiten écht buiten?

Annemie Morbee schrijft over en werkt met geïnterneerden. Vanuit haar verbondenheid met de ‘wereld van het ontoerekeningsvatbare’ zocht ze Bruno Vanden Broecke op en leidde hem rond in een labyrint vol verhalen en mensenlevens, echte stemmen uit het vagevuur.

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol