Het nieuwstedelijk / Het Laatste Bedrijf (Joke Emmers & Pieter Embrechts)

Surfer Rosa Begijntje

  • donderdag 12 oktober 2023om20.15 uur

Het begijntje Symforosa (Joke Emmers) krijgt op een lenteochtend in haar hofke bezoek van een tuinman (Pieter Embrechts) die de druivelaar komt snoeien. Ze is op slag verliefd, maar durft het hem niet zeggen. En als ze op het punt staat het toch te doen, komt de tuinman met verrassend nieuws.

In Surfer Rosa Begijntje verbindt regisseur Adriaan Van Aken de taal van Felix Timmermans met het klankbeeld van The Pixies. De titel refereert zowel aan de heimatnovelle ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen’ (1918), als aan de klassieke rockplaat ‘Surfer Rosa’ (1988). In nagenoeg alle nummers van The Pixies wisselen stille en luide, volle en lege passages elkaar af. En dat is ook precies wat deze voorstelling doet: tegenover dat minuscule verhaaltje in die ragfijne taal, hele grote op contrast drijvende muziek zetten.

Trailer Vimeo
Radio Klara


In de pers:

Voor Adriaan Van Aken van Het Nieuwstedelijk zijn lezen en luisteren complementaire dingen.”
“Het Nieuwstedelijk heeft een unieke vorm gevonden voor wat zich niet zeggen laat.”
★★★★ in De Standaard voor Surfer Rosa Begijntje Lees

“Rockend én intiem: gaat dat samen? Absoluut!” ★★★★

“Met de nauwkeurigheid en het respect waarmee een hovenier de rozen snoeit en de boomkruinen knipt, snoeide en knipte Van Aken Timmermans tekst tot prachtige ‘projectiepoëzie’. Dat is een lelijk woord voor een wonderlijk iets.” 
“Timmermans verwoordt de zachte ziel van het begijntje, STILLL verklankt het pompende verlangen van haar hart.”

“…wie zin heeft in zacht-romantische poëzie op een trillend bedje van ravissante rock weet waarheen.”

★★★★Knack Focus Lees

“Een klassiek verhaal over eenzijdige liefde uit 1917 dat even relevant is in 2022, weliswaar gesitueerd op de Oude Markt in de plaats van in het Begijnhof.”
“muziek zal altijd de kunstvorm zijn die het dichtst bij vreugde, verdriet en herinneringen staat. En dat hebben ze bij Het Nieuwstedelijk volledig begrepen.” VETO Lees

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol