• woensdag 17 april 2024 om 20.15 uur

“Als mensen over Bach praten, gaat het niet over Bach, maar over klasse.
Door over Bach te praten, onderscheiden ze zich van zij die niet over Bach praten.
Over Bach praten is op een subtiele manier vertellen dat je veel geld hebt.”

Mark Vanneste gaf al vroeg zijn artistieke ambities op en koos ervoor om les te gaan geven. Zijn enige artistieke successen zijn twee kunstwerken op een rondpunt in Vlaanderen. Oud-student en vriend Kris D’Hondt volhardt daarentegen in zijn poging om in de kunstwereld door te breken. Mark bekijkt het met een mengeling van geamuseerdheid en medelijden.

De vrienden spreken maandelijks af om bij wijze van ritueel elke keer weer hetzelfde gesprek te voeren. Het troost hen en biedt houvast. Mark en Kris weten zich in hun bestaan omringd door idioten die overal middelmatigheid, lelijkheid en domheid verspreiden. Ze fulmineren samen gretig en vol overgave tegen de totale verdwazing van de media, tegen de snobs uit de culturele elite en de patsers van de showbizz. Hun vlammende scheldtirade doet deugd, lucht op en is ook gewoon terecht, vinden ze. Alleen jammer dat niemand naar hen luistert.

Deze nieuwe toneeltekst – geschreven op vraag van LAZARUS – van Stefaan Van Brabandt (bekend van o.a. Socrates, Marx en Sartre & de Beauvoir) kenmerkt zich door zijn gekende mix van humor en diepzinnigheid. De vele rake zinnen, scherpe observaties en filosofische gedachten die in de dialoog verweven zijn, maken van De Miskenden een bijzonder rijk en inspirerend stuk. Behalve bijtend en confronterend is de toon bovenal geestig en opgewekt, doorspekt met humor en ironie. En wijsheid.

Günther Lesage is medeoprichter van LAZARUS, bekend van talloze theaterrollen (LAZARUS, STAN, de Roovers, Zuidpool, …) en tv-series (o.a. Terug naar Oosterdonk, Aspe, Wat als?,…).
Greg Timmermans is kernlid van DE HOE, bekend van talloze tv-series (De Bunker, Cordon, …), filmrollen (Ben X, Tweede Gelaat, …) en theaterrollen bij o.a. ’t Arsenaal.

Met de steun van Literatuur Vlaanderen

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol