Openluchtfilm: Het Smelt

Veerle Baetens, B, 2023, 111’

  • vrijdag 5 juli 2024 om 22 uur

Samen met Maarten Loix schreef Veerle Baetens (regiedebuut) het scenario voor de film, eentje dat ze baseerden op de succesvolle gelijknamige roman van Lize Spit. Het Smelt vertelt het verhaal van Eva. De jonge vrouw keert jaren na een uit de hand gelopen, snikhete zomer terug naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met het verleden en om een beklijvende boodschap achter te laten.

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp? In Eva's geboortejaar werden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maakten er hun hele jeugd samen het beste van, tot de puberteit aanbrak. Opeens ontstonden er andere verhoudingen. De jongens bedachten wrede plannen en de bedeesde Eva kon hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen werkelijke keuze.

Charlotte De Bruynes staalharde, onleesbare personificatie van de volwassen Eva is één ding, maar er is meer: Rosa Marchant als de jonge Eva is gewoon ongelooflijk. In een hartverscheurende vertolking die ongetwijfeld veel toeschouwers ongemakkelijk zal maken, werkt Marchant het achtergrondverhaal van het personage uit.

Met nog: Sebastien Dewaele, Spencer Bogaert, Olga Leyers…

De Zwaan (bij slecht weer in Zaal ’t Getouw)

Locatie

Binnenkoer - De Zwaan
Markt 28 , 2400 Mol

Video