• donderdag 7 december 2023 om 20 uur

Bij deze film wordt een pauze voorzien. Na de film is het Cultuurcafé gesloten.

‘Bijna nul’, was de kans dat de eerste atoombomtest op 16 juli 1945 een fatale kettingreactie van explosies in de atmosfeer zou veroorzaken. Er wás dus WEL een mogelijkheid dat de Apocalyps met één druk op de knop zou worden ontketend.

De Bom was het gevolg van de wapenwedloop die op basis van valse geruchten met Nazi-Duitsland liep en de oorlog moest beëindigen. Tijdens studies in het Duitse Göttingen voelt de slungelachtige wetenschapper J. Robert Oppenheimer zich helemaal zichzelf en vervelt hij tot ‘Oppie’, een kettingroker met flair die zeker is van zijn stuk. Een vinnige denker ook, en dus wil generaal Leslie Groves hem aan het hoofd van het Manhattan Project.

Niemand heeft zich daarna een uitvinding meer beklaagd dan Oppenheimer die in de geschiedenisboeken belandde als ‘de vader van de atoombom’…

Een bom is ook wat Christopher Nolan nu met ‘Oppenheimer’ in de bioscoop dropt. Drie uur lang doet deze biopic over een geplaagd man elk filmhuis daveren. Dat het geen intiem en ingetogen portret werd, viel te verwachten. Van megalomane producties (InceptionDunkirk) heeft de Brit immers zijn handelsmerk gemaakt. Nolan gaat ook nu voor een totaalervaring die ontbrandt op je netvlies en weergalmt in je gehoorgang.

De Volkskrant: ****

Met: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr….

Locatie

Zaal 't Getouw
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol

Video