• zaterdag 19 oktober 2024 om 20.15 uur

In deze Double Bill combineren we twee korte voorstellingen, die je blik net ietsje langer of anders vasthouden. Als je weet dat etymologisch de term theater verwijst naar
‘het zien, het bekijken’, dan heb je de rode draad van deze twee jonge makers beet.

Zonderzeëer
Sander Deckx

‘Kijk maar hoor, nu mag het. Hier mag het. Het is echt geen probleem.’

In Zonderzeeër, een performance geschreven en gespeeld door de Molse Sander Deckx, vraagt hij zich
af of opgaan in de massa mogelijk is voor wie niet op de massa lijkt. Of opgaan in de massa nodig of wenselijk is.
Hoe je omgaat met een fanfare die de hele tijd achter je aanloopt. Welke invloed de blik van de ander op je heeft.
Wat het verschil is tussen gezien en bekeken worden.

“Behendig mixt Deckx de situatie op het toneel met die
van alledag, in situaties op straat, in zijn jonge jaren met vriendjes of zijn ouders, zijn leven als student. Heel intiem
wordt hij, kwetsbaar en open. Het ontroert het publiek zichtbaar en het stelt Deckx in staat ver te gaan zonder per se te provoceren.” (Theaterkrant)

Recensie e-tcerera
Pzazz
De Standaard
Focus Knack
GvASpel: Sander Deckx

lightparticles inc.
Gilles Pollak

Adolphe Appia schreef ooit: 'Wat de partituur voor de muziek is, dat is het licht voor het theater'. Lightparticles inc. is een theatervoorstelling waarin licht regisseur, hoofdrolspeler en scriptschrijver is; licht maakt uiteindelijk dingen zichtbaar. Met een koffertje vol lampen van alle soorten en maten brengt Gilles Polak een dramaturgie van het licht. Welk effect heeft het bombarderen van een bühne met licht, en het dan plots wegnemen? Hoe werkt kleur in op onze perceptie? Met slechts een koffertje vol lampen roept Gilles Pollak een hele verbeeldingswereld op.

De voorstelling vindt plaats op een unieke plek waar het publiek een blik achter de schermen krijgt. ‘lightparticles inc.’ is een beeldende, woordloze voorstelling waarin lichtveranderingen het verhaal vertellen en verschillende soorten lampen met elkaar in relatie te staan. Een voorstelling over licht. Met licht. Door licht.

“De kinderlijke fierheid in zijn blik werkt nog het meest aanstekelijk: een tl-buis was nog nooit zo fascinerend.” (Pzazz)

De aanstekelijkheid van zijn blik en zijn fascinaties kwamen zo perfect overeen met de sfeer die zijn lichten creëerden.” (e-tcetera magazine)

Pzazz
e-tcetera


Concept en spel: Gilles Pollak

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol