• donderdag 14 maart 2024 om 20.15 uur

Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving?
Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden?

Op reis in de VS tijdens de winter van 2018 komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in een dorpje bij de grens met Canada. Willard ligt aan de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Gefascineerd door het landschap, de verhalen van de mensen die er wonen en een piepkleine kerkgemeenschap ontdekt Tom een link met een psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Een toevallige kennismaking met een bijzondere plek mondt uit in een meeslepende trip waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Finding Willard is een reisverhaal over opbouw en verval, zorg en gemeenschap in de vorm van een multimediale, filmische voorstelling.

In Zaal 't Getouw loopt een bijhorende expo: The Willard Suitcaes


Concept, tekst en spel: Tom Struyf
Cocreatie: Fien Leysen en Willem De Maeseneer
Camera & montage: Fien Leysen en Geert De Vleesschauwer
Technische supervisie: Geert De Vleesschauwer
Muziek: Bert Hornikx
Vormgeving & installatie: Manu Siebens & Ina Peeters
Productie: Tatiana Aarons vzw

Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, NTGent, C-TAKT, NEXT Festival, Productiehuis TR, detheatermaker, DE SINGEL, De Werft Geel en De Grote Post Oostende
In samenwerking met: De Nieuwe Vorst, Museum Dr. Guislain & Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Met steun van de Vlaamse overheid, Gemeente Rotterdam en Stuifzand 

.

“De research van Finding Willard, die vijf jaar in beslag nam, is indrukwekkend. Mooi om te zien hoe Struyf, die zich ondertussen omschoolde tot landschapsontwerper, de ruimte tot spreken brengt via filmbeelden.” Charlotte De Somviele in De Standaard

“Bovenal is Finding Willard een behartenswaardig portret van oprechte pogingen tot menswaardige zorg. Het toont hoe goede wil verdwaalt in een fout systeem.” Ron Rijghard in NRC

“Het maakt van Finding Willard een secuur verteld en gemonteerd reisverhaal.” Els Van Steenberghe in Knack

*Je neemt op het podium plaats rond een maquêtte van Willard terwijl Tom Struyf hierin als verteller-performer rondloopt.


Bij de voorstelling hoort een kleine foto expo, The Willard suitcases. Deze foto's kan je bekijken in Atelier Comté (koffiebar) en Tentoonstellingszaal van 't Geouw tijdens de openingsuren van de bib.

In 1995 ontdekte een medewerker van het voormalige Willard Psychiatric Center in New York een bijzondere schat op zolder: zo’n vierhonderd koffers van voormalige patiënten die in de instelling verbleven tussen 1910 en 1970. De koffers bleken gevuld met persoonlijke spullen, zoals parfums, boeken, brieven of foto’s, maar ook met meer opvallende items zoals een krultang, een vals gebit, een legeruniform en een sitar.

De koffers werden overgebracht naar de New York State Museum waar ze tentoongesteld werden als deel van de permanente collectie.Fotograaf Jon Crispin, had na het bezoeken van de tentoonstelling de ambitie had om alle 400 koffers en hun inhoud op beeld vast te leggen, wat een prachtige verzameling foto’s online op zijn website opleverde.

Locatie

Schouwburg Rex
Smallestraat 2 , 2400 Mol

Video